Mrożone „tartaletki” jogurtowe – przepis

Mrożone „tartaletki” jogurtowe – przepis

Proste do wykonania tartaletki bez pieczenia i bez pszenicy. Skyr w połączeniu z kremem proteinowym Cinna-Vanilla to prawdziwa bomba białka, a ciasteczkowy wsad to wisienka na torcie! Dla naszych wegan polecamy wersję z gęstym jogurtem kokosowym – sprawdza się świetnie.

Idealne jako lekki deser, przekąska po treningu albo alternatywa dla lodów. Są sycące, kremowe i pełne smaku – a do tego robi się je dosłownie w kilka minut.

Składniki:

  • skyr (lub gęsty jogurt kokosowy – wersja wegańska)
  • krem orzechowy Cinna-Vanilla
  • syrop daktylowy
  • wsad a’la cookie dough: mąka migdałowa, syrop daktylowy, posiekana gorzka czekolada
  • (jeszcze więcej!) gorzkiej czekolady na górę

Przygotowanie:

Wymieszaj skyr, krem orzechowy Cinna-Vanilla i odrobinę syropu daktylowego. Przełóż masę do połowy foremek (np. silikonowych na muffinki).

W osobnej miseczce przygotuj ciasteczkowy wsad: Wymieszaj 3 łyżki mąki migdałowej z syropem daktylowym. Dodaj drobno posiekaną gorzką czekoladę.

Posyp ciasteczkową masą pierwszą warstwę jogurtowej masy, a następnie dodaj drugą warstwę jogurtu. Włóż foremki do zamrażarki na ok. 20 minut, aby masa stężała.

W tym czasie rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy lekko przestygnie (nie może być zbyt gorąca!), polej nią tartaletki. Włóż ponownie do zamrażarki – i gotowe!

Wskazówki:

  • Zamiast syropu daktylowego możesz użyć klonowego lub z agawy.
  • Jeśli masa jogurtowa wydaje się zbyt rzadka, dodaj łyżkę odżywki białkowej lub trochę mąki kokosowej / migdałowej dla lepszej konsystencji.
  • Przechowuj w zamrażarce i wyjmuj na kilka minut przed podaniem – wtedy mają idealną strukturę!
  • Możesz eksperymentować z dodatkami: orzechy, owoce liofilizowane czy wiórki kokosowe też świetnie się sprawdzą.

🔗 Filmik z przepisem znajdziecie TU

Powrót do blogu
Krem z orzechow laskowych crunchy bez dodatku cukru Hazel-Nat

rodzaje masła orzechowego

Pasta z orzechów laskowych

Wartościowy składnik diety roślinnej, wspierający gospodarkę lipidową, pracę układu nerwowego oraz profilaktykę chorób cywilizacyjnych. Naturalnie bogata w magnez, witaminę E i zdrowe tłuszcze.

Kup teraz

RODZAJE MASŁA ORZECHOWEGO

Pasta z migdałów

Cenne źródło witaminy E, magnezu oraz zdrowych tłuszczów. Regularne spożywanie wspiera kondycję skóry, układu nerwowego i gospodarki hormonalnej. Polecana osobom na diecie roślinnej oraz tym, którzy szukają alternatywy dla masła z orzechów ziemnych.

Kup teraz

RODZAJE MASŁA ORZECHOWEGO

Pasta z orzeszków ziemnych

Źródło białka roślinnego i witamin z grupy B (m.in. B3 i B6), które wspierają metabolizm energetyczny i pracę układu nerwowego. Polecana osobom aktywnym fizycznie i na diecie roślinnej – jako wartościowy dodatek do przekąsek lub posiłków wspierających regenerację.

Kup teraz