Proste do wykonania tartaletki bez pieczenia i bez pszenicy. Skyr w połączeniu z kremem proteinowym Cinna-Vanilla to prawdziwa bomba białka, a ciasteczkowy wsad to wisienka na torcie! Dla naszych wegan polecamy wersję z gęstym jogurtem kokosowym – sprawdza się świetnie.
Idealne jako lekki deser, przekąska po treningu albo alternatywa dla lodów. Są sycące, kremowe i pełne smaku – a do tego robi się je dosłownie w kilka minut.
Składniki:
- skyr (lub gęsty jogurt kokosowy – wersja wegańska)
- krem orzechowy Cinna-Vanilla
- syrop daktylowy
- wsad a’la cookie dough: mąka migdałowa, syrop daktylowy, posiekana gorzka czekolada
- (jeszcze więcej!) gorzkiej czekolady na górę
Przygotowanie:
Wymieszaj skyr, krem orzechowy Cinna-Vanilla i odrobinę syropu daktylowego. Przełóż masę do połowy foremek (np. silikonowych na muffinki).
W osobnej miseczce przygotuj ciasteczkowy wsad: Wymieszaj 3 łyżki mąki migdałowej z syropem daktylowym. Dodaj drobno posiekaną gorzką czekoladę.
Posyp ciasteczkową masą pierwszą warstwę jogurtowej masy, a następnie dodaj drugą warstwę jogurtu. Włóż foremki do zamrażarki na ok. 20 minut, aby masa stężała.
W tym czasie rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy lekko przestygnie (nie może być zbyt gorąca!), polej nią tartaletki. Włóż ponownie do zamrażarki – i gotowe!
Wskazówki:
- Zamiast syropu daktylowego możesz użyć klonowego lub z agawy.
- Jeśli masa jogurtowa wydaje się zbyt rzadka, dodaj łyżkę odżywki białkowej lub trochę mąki kokosowej / migdałowej dla lepszej konsystencji.
- Przechowuj w zamrażarce i wyjmuj na kilka minut przed podaniem – wtedy mają idealną strukturę!
- Możesz eksperymentować z dodatkami: orzechy, owoce liofilizowane czy wiórki kokosowe też świetnie się sprawdzą.
🔗 Filmik z przepisem znajdziecie TU