Najlepsze cynamonki z kremem Cinna-Vanilla

Najlepsze cynamonki z kremem Cinna-Vanilla

Uwielbiamy podkręcać klasyczne przepisy! Dziś mamy dla Was coś wyjątkowo puszystego, cynamonowego i mięciutkiego cynamonki z dodatkiem kremu proteinowego Cinna-Vanilla. Zniknęły u nas w mniej niż minutę, więc przepis śmiało możemy uznać za całkowicie udany!

Zamiast tradycyjnego frostingu z serka, postawiliśmy na prosty lukier waniliowy. Delikatny, z subtelną nutą wanilii, która idealnie dopełnia całość i nadaje cynamonkom wyjątkowego charakteru.

Składniki na ciasto:

  • 1 czubata łyżeczka masła
  • 30 ml mleka
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki mąki pszennej

Składniki na nadzienie:

Przygotowanie:

Podgrzej mleko razem z masłem (powinno być letnie, nie gorące!). Dodaj suche drożdże, cukier oraz sól, a następnie wsyp mąkę i zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj ciasto i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

W międzyczasie wymieszaj miękkie masło z kremem Cinna-Vanilla, aby przygotować cynamonowe nadzienie.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, posmaruj masą maślano-orzechową, a następnie posyp mieszanką cynamonu i cukru. Zwiń ciasto w roladę i pokrój na 3 równe części. Ułóż je w foremce do muffinek lub innej, którą masz pod ręką.

Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut w 175°C, aż cynamonki ładnie się zarumienią. Po wystudzeniu polej lukrem waniliowym lub dodatkową porcją kremu Cinna-Vanilla. 

Wskazówki:
⭐️  Mleko nie powinno być ani za zimne, ani za gorące – letnie będzie idealne dla drożdży.
⭐️  Używaj składników w temperaturze pokojowej, ciasto lepiej wyrośnie.
⭐️  Przed wałkowaniem lekko oprósz blat mąką, żeby ciasto się nie kleiło.

Idealne na leniwe niedzielne śniadanie, popołudniową kawę lub deser, który zniknie z talerza w mgnieniu oka! Delikatne, aromatyczne i pełne cynamonowej słodyczy – po prostu nie sposób się im oprzeć.

🔗 Filmik z przepisem znajdziecie TU

Powrót do blogu
Krem z orzechow laskowych crunchy bez dodatku cukru Hazel-Nat

rodzaje masła orzechowego

Pasta z orzechów laskowych

Wartościowy składnik diety roślinnej, wspierający gospodarkę lipidową, pracę układu nerwowego oraz profilaktykę chorób cywilizacyjnych. Naturalnie bogata w magnez, witaminę E i zdrowe tłuszcze.

Kup teraz

RODZAJE MASŁA ORZECHOWEGO

Pasta z migdałów

Cenne źródło witaminy E, magnezu oraz zdrowych tłuszczów. Regularne spożywanie wspiera kondycję skóry, układu nerwowego i gospodarki hormonalnej. Polecana osobom na diecie roślinnej oraz tym, którzy szukają alternatywy dla masła z orzechów ziemnych.

Kup teraz

RODZAJE MASŁA ORZECHOWEGO

Pasta z orzeszków ziemnych

Źródło białka roślinnego i witamin z grupy B (m.in. B3 i B6), które wspierają metabolizm energetyczny i pracę układu nerwowego. Polecana osobom aktywnym fizycznie i na diecie roślinnej – jako wartościowy dodatek do przekąsek lub posiłków wspierających regenerację.

Kup teraz